Wij vinden het vanzelfsprekend om onze ouders en leerlingen zo goed mogelijk te informeren over het onderwijs van onze school, over de zorg voor onze leerlingen en over veel andere praktische zaken zoals vakanties en lesvrije dagen, lestijden, verlofaanvragen. Vandaar deze schoolwiki, een handige digitale schoolgids met een slimme zoekfunctie, zodat alle informatie op één plek beschikbaar is en op elk apparaat.
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) ziet burgerschap als basisvaardig heid, waardoor sinds augustus 2021 de wettelijke verplichting voor scholen om burgerschapon derwijs te geven aangescherpt is. In de nieuwe wet staat dat leerlingen moeten leren over de basiswaarden van de democratische rechtstaat.
Vanuit SLO zijn de volgende doelen geformuleerd: • Het nadrukkelijk en expliciet bijbrengen van respect voor en kennis van de basis waarden van de democratische rechtstaat (wetsartikel a). • Het beschrijven hoe ze met hun leerlingen werken aan de sociale en maatschap pelijke competenties die nodig zijn om te functioneren in een pluriforme democratische samenleving (wetsartikel b). • Het borgen van aandacht voor en kennis van soorten van diversiteit op het niveau van groepen en individuen en het bevorderen van de acceptatie daarvan (wetsartikel c). • Het vormgeven van de school als oefenplaats voor democratisch burgerschap (wetsartikel d). Om aan deze doelen te werken, zijn de zeven bouwstenen gebruikt als leidraad. Zo kan richting worden gegeven aan de dagelijkse praktijk op de Emmausschool.
Burgerschap is geïntegreerd in ons onderwijs om de basiswaarden van de democratische recht staat te leren. De Emmausschool vormt hierin de oefenplaats voor het democratisch burgerschap. Wij vinden het van belang dat leerlingen leren spelen in een veilig klimaat, waarbij we ze actief voorbereiden op de maatschappij. Zowel op bestuursniveau als op schoolniveau is er een visie op burgerschapsonderwijs geformuleerd.
Klik op de link hieronder voor de schoolgids.
Bekijk de schoolgids